Lage maandlasten

Het klink misschien als een open deur, maar iedereen die een lening aangaat wil zo laag mogelijke maandlasten. Lage maandlasten kunt u op verschillende manieren bewerkstelligen met elk zo zijn voor- en nadelen.

Welke mogelijkheden zijn er voor lage maandlasten

Om de maandlasten laag te houden kunt u het aflossingdeel in de maandtermijn zo laag mogelijk houden. Bij een hypothecaire lening kunt u bijvoorbeeld een deel aflossingsvrij afsluiten. Hoe groter het aflossingsvrije deel van de lening, hoe lager het aflossingdeel in het maandlasten. Een andere mogelijkheid bij een hypothecaire lening is om een beleggingshypotheek af te sluiten die erom bekend staan voor lagere maandlasten te verzorgen in vergelijking met een spaarhypotheek. Bij het afsluiten van een hypothecaire lening wordt er vooraf een streefbedrag voor de aflossing bepaald. Bij sparen heeft u een relatief laag rendement, waardoor u maandelijks meer moet inleggen om dit streefbedrag te realiseren. Een beleggingshypotheek leidt tot lage maandlastenMet beleggen wordt een prognose opgesteld van het verwachte rendement, dat vaak hoger ligt dan sparen. Hierdoor hoeft u dan maandelijks minder in te leggen om hetzelfde streefbedrag te realiseren en leidt dit tot lage maandlasten. Let wel: bij sparen bent u gegarandeerd van het streefbedrag en bij beleggen bent u niet verzekerd van het streefbedrag, want het kan beter of slechter hebben gerendeerd.

Welke invloed heeft de rente op de maandlasten

Het rentetarief dat u met de financier afspreekt heeft een erg belangrijke invloed op de hoogte van de maandlast. U kunt het rentarief voor een langere periode vast laten zetten of variabel afsluiten. Als u de rente vast laat zetten betaalt u op de langere termijn iets meer dan bij een variabele rente, want daarmee heeft u eigenlijk het risico afgekocht dat de rente zal gaan toenemen. Het nadeel is dan ook dat u geen voordeel heeft van lagere rentestanden. Over de lange looptijd genomen is de variabele rente de meest voordelige optie, maar u heeft dan wel last van fluctuerende maandlasten waardoor er geen sprake hoeft te zijn van lage maandlasten.

  • Leendoelen