Leenvormen

Er zijn veel financi├źle leenvormen beschikbaar voor particulieren en elke lening heeft weer zijn voor- en nadelen. Als u van plan bent om een online lening af te sluiten neem dan eerst eens kennis van de verschillende leenvormen zodat u weet waar u aan begint.

Hypothecaire lening leenvormen

Een hypothecaire lening is een lening welke ter financiering van een huis dient. Het aangeschafte huis dient als een onderpand voor de lening. Binnen de hypothecaire leningen zijn er veel verschillende soorten die afhankelijk zijn van de wijze van aflossing. Dit zijn de aflossingsvrije hypotheek, krediethypotheek, lineaire hypotheek, Annuïteitenhypotheek, spaarhypotheek en een beleggingshypotheek. Omdat er veel verschillende leenvormen zijn bij hypothecaire leningen is het van belang dat u advies inwint bij een hypotheekadviseur.

Doorlopend krediet

Een doorlopend krediet kenmerkt zich door een flexibele opname met een vaste kredietlimiet en vaste maandlasten. De financier biedt u een maximale kredietlimiet aan met vaste maandlasten. U bent vrij om te bepalen wanneer u een opname doet en hoe groot de opname is. Nadat u de eerste opname hebt gedaan starten de maandelijkse vaste betalingen. Deze maandelijkse lasten bestaan uit een aflossing- en rentedeel. Hoe hoger het bedrag dat u heeft opgenomen hoe groter het gedeelte dat u maandelijks aan rente betaald en hoe kleiner het aflossingdeel. Hierdoor neemt ook de looptijd van de maandelijkse lasten toe. De hoogte van het rentedeel is ook afhankelijk van de hoogte van het actuele rentepercentage, want bij een doorlopend krediet is er sprake van een variabel rentepercentage.

Persoonlijke lening

Een persoonlijke lening is een lening met een vaste looptijd, vaste aflossing en vast rentepercentage zodat u bij een persoonlijke lening geen verrassingen hoeft te verwachten. De looptijd, aflossing en rentepercentage kunnen tussentijds niet veranderd worden en extra aflossingen zijn niet boetevrij. Doordat het rentepercentage voor de gehele looptijd vast staat is het rentepercentage lichtelijk hoger dan bij een doorlopend krediet. De persoonlijke lening behoort tot de meest populaire leenvormen.

Flitskrediet

Het flitskrediet wordt afgesloten om voor een korte periode een relatief laag bedrag te lenen. Daar staat tegenover dat hoge kosten worden gerekend voor het afsluiten van de lening en een absurd hoog rentepercentage wordt afgesproken. De afgelopen jaren wordt het flitskrediet steeds meer gebruikt door Nederlanders, maar valt niet onder de gebruikelijke leenvormen. De flitskredieten zijn laagdrempelig doordat deze op het internet of met een sms af te sluiten zijn. Doordat de looptijd relatief kort is kunnen de financiers onder de stringente regelgeving uit komen. Zodra niet binnen de afgesproken termijn aflossing van het flitskrediet plaatsvindt worden er grote boetes in rekening gebracht.

Creditcard

Een creditcard is een pinpas met pincode waarbij u tot een bepaalde limiet kunt pinnen en later afbetalen. In de Verenigde Staten is het erg gewoon om een creditcard te gebruiken voor het lenen van geld en de soort creditcard (en dan met name de Gold) geldt er als statussymbool. Bij een creditcard is het de bedoeling dat aan het eind van de nieuwe maand het gepinde bedrag wordt terugbetaald door middel van automatische incasso. Indien de automatische incasso wordt gestorneerd doordat het saldo ontoereikend is wordt een hoog rentepercentage berekend. U kunt daarna nog gewoon uw creditcard gebruiken totdat u de limiet heeft bereikt.

TIP: maak gebruik van deze informatie over de verschillende leenvormen zodat u een afgewogen keuze kunt maken.

  • Leendoelen